Manažérka Veronika

Manažérka Veronika
Nika sa postará, aby vašu reklamu na našich portáloch videlo na stá tisíce čitateľov z celého sveta...

14 septembra 2010

Zemiaky recept 3

….pripravuje Božena Kulíková

Smažené zemiaky.

Toto je asi najjednoduchší spôsob, ako si smažiť zemiak.

Suroviny:

1 – 2 lyžice masla (masti);

3 lyžice oleja;

4 zemiaky – očistené a pokrájané na kolieská;

Soľ, korenie.

* Podľa chuti, trochu vegety, posekaného cesnaka, rasce, petržlenových lístkov...

Pracovný postup:

Na rajnici si prihrej maslo a olej. Vlož zemiaky a smaž, kým nedostaneš farbičku na oboch stranách. Vylož na tanier a posyp so soľou, korením, posekaným cesnakom, rascou, možno aj s trochu vegetou a posyp s posekanými lístkami petržlenu.

* Ak vám lepšie chutia mäkšie zemiaky, na chvíľku ich prikryte.

clip_image002

Zemiaková omeleta (omlet).

Suroviny:

5 vajec;

1 šálka olivový olej;

1 kg. zemiakov – očistené a pokrájané na placky;

1 menšia cibuľa ;

soľ.

Pracovný postup:

Vajcia si rozšľaháme.

Na rajnici si prihrej olej. Pridaj zemiaky, cibuľu. Prikry rajnicu a na miernom ohni pripraž. Aby sa zemiaky neprichytili, občas rajnicu potras. Keď sú zemiaky hotové (pozor, nesmú byť chrumkavé), vyber ich von, roztras a pridaj do vyšľahaných vajíčok. Dobre rozmiešaj aby vajce obalilo zemiaky. Posoľ.

Do horúceho oleja na rajnici pridaj zemiakovú masu a pripraž. Na obe strany.

Omeleta by mala byť hrubá asi na 3 cm.

Podľa vôle, na prezentovanie môžeme použiť pretržlenové lístoky, posekanú pažítku a pod.

clip_image004

Zemiaky z írskej kuchyne.

Írska kuchyňa, podobne ako aj naša, krúti sa okolo zemiaka, kapusty, mlieka a niekde, hlavne prímorských grófstvách, obohatená je aj rybou a pod.

Colcannon (kolkaenen, kolkaen).

O etymológii názvu tohto jedla vieme len čiastočne, málo. V prvej časti máme Cole = buď kapusta, ale môže byť aj repa, ba aj iná zelenina... + cannon, o etymológii a význame slova zatiaľ nič nevieme. Vieme však toľko, že tu ide o kombináciu zemiaka a kapusty.

Suroviny a pracovný postup:

Rovnakú kvantitu uvarených zemiakov a uvarenej kapusty. Zo zemiakov si urob kašu (piré) a kapustu si buď posekaj, alebo zomeľ na strojčeku, vo „food processore“. V kastróle si rozpusť trochu masla, alebo masti (asi 30 g. na 1 kg. zeleniny). Pridaj kapustu a zemiaky, ochuť a na miernom ohni dobre vymiešaj. Hneď aj podávaj.

* Podľa chuti, môže sa misa posypať aj s postrúhaným syrom, ba aj pripiecť v rúre.

Stelk (zemiaky s cibuľou).

50 – 60 g. mladej jarnej cibuľky drobno posekáme a dáme ju do variť v mlieku, kým nezmäkne. Medzičasom si uvaríme zemiaky a urobíme si kašu (piré). Do kaše si primiešame uvarenú cibuľku a hneď aj podávame. * Podľa vôle a potreby, kašu omastíme so štipkou masla, masti, alebo oleja.

Boxty Pancakes (šišky).

Očisť si zopár zemiakov, postrúhaj ich a oceď od vody a odmeraj, odhadni ich masu. Na každú šálku postrúhaných zemiakov pridaj lyžičku soli a ½ šálky múky, ako aj mlieko, aby sa dostala pomerne hustejšia masa. Nechaj to odstať asi jednu hodinu. Po tomto, na rajnici smaž šišky, ktoré sa omastia so Štipkou masla...

Zemiakové koláče – pogáče.

Uvar asi 6 väčších zemiakov a urob si z nich kašu. Pridaj trochu soli, asi 2 lyžice múky a trochu masla. Urob si pevné cesto. Rozvaľkaj ho na hrúbky asi 1 cm. Nožom si pokrájaj na štvorčeky, alebo s formičkou vyrezávaj krúžky a smaž to buď na rajnici. Dnes sa používa aj keksový pekáč.

Zemiakovo jablkový pagáč – koláčik.

Zo štyroch väčších zemiakov si urob kašu. Očisť si 4 väčšie jablká, vhodné na varenie (Grany Smith...). 120 – 150 g. masti zmiešaj s ½ kg. múky. Pridaj tam zemiakovú kašu a vymies si cesto. Rozvaľkaj si ho na hrúbku asi 1 cm. Namasť si pekáč (ťapšu, formu...). Na dno pekáča polož cesto. Prikry ho s povalou na kolieská pokrájaných jabĺk. Tieto zase prikry s cestom... a pokračuj striedavo. Peč v predhriatej rúre (asi 1 hodinu) na strednej temperatúre, 180 °C.

Zemiakové šišky s feta syrom.

Suroviny:

1 ½ šálky zemiakovej kaše;

120 g. feta syr – rozdrvený;

1 vajce – vyšľahané;

3 jarné cibuľky – posekané;

4 lyžice kôpra – posekaného + trochu kôpra na prezentovanie;

1 lyžica citrónovej šťavy + trochu postrúhanej kôry;

3 lyžice múky. Dve pridáte ku cestu a jednu si odložíte na posýpanie.

Mleté čierne korenie, trochu múky, olivový olej.

Pracovný postup:

V nejakej nádobe si vymiešaj zemiakovú kašu, syr, múku, vajce, jarnú cibuľku, kôpor, citrónovú šťavu, postrúhanú citrónovú kôru a korenie. Prikry zmiešanú masu a odlož na chladné miesto, aby si oddýchlo 1 – 2 hodín.

Rukou si urob placky, asi 3 cm. hrubé a zľahka ich obsyp múkou.

Na rajnici si predhrej olej a vkladaj placky. Opeč uch z oboch strán, aby dostali peknú farbičku. Upečené vykladaj na tanier, posyp s trochu posekaného kôpra a postrúhanou kôrou citróna. Podávaj horúce.

clip_image005

Žiadne komentáre: