Manažérka Veronika

Manažérka Veronika
Nika sa postará, aby vašu reklamu na našich portáloch videlo na stá tisíce čitateľov z celého sveta...

18 marca 2010

Pýtate sa....Názov súčasnej britskej dynastie.

Počuli ste už vetu: Prečo by to bolo jednoduché, ak sa dá skomplikovať ? No a celé klbko komplikovaných faktov máme práve pri názve Veľká Británia, U.K. (Spojené kráľovstvo), súčasná dynastia Windsor  atď. Tí Briti to vedia naozaj dôkladne potárať a oni sa vysmievajú Írom. Pozrime sa na fakty.

Krajina sa aj dnes volá Veľká Británia, avšak nikdy nebola a už vôbec nie je nejaká veľká a v tej Británii to keltské plemä Britoni vymrelo už aspoň pol druha milénia.

Paralelný názov je United Kingdom, kde sa hovorí, že je to spojené kráľovstvo Škótska, Walesu a severného Írska, čiže podľa ústavy, Anglicko vôbec nejestvuje.

Meno súčasnej dynastie je Windsor, ale tak sa premenovali oni sami. V 1917. roku. Od 1901. – 1917. ich priezvisko bolo Saxe-Coburg- Gotha (po nemecký Sachsen-Coburg und Gotha), ako sa volal princ Albert, manžel kráľovnej Viktórie. Viktória zase pochádzala z rodu Hanover – ďalšia dynastia nemeckého pôvodu.

Strhla sa I. sv. vojna, kde sa bratranci, Brit, Rus a Nemec postavili proti sebe. Vojna bola hrozná, krvavá, dlhá a ľud Británie čoraz väčšmi reptal proti všetkému nemeckému. Byť Nemcom, alebo mať nemecké priezvisko, bolo mimo módy a preto George V. vydal proklamáciu (17. júla 1917.) ktorou sa určuje, že všetci mužskí potomkovia kráľovnej Viktórie sú tiež britskí občania (subjekt) a od dnes dostávajú priezvisko Windsor, čo sa odvádza z názvu windsorského kaštieľa, ktorý stojí na pomedzí Windsoru a Maidenhead, v grófstve Berkshire. Tento kaštieľ, zámok bol sídlom saských kráľov už v IX. storočí a cez dlhé storočia ho mnohí králi len dostavovali, rozširovali, takže dnes je to celý komplex a aj v súčasnosti je akože sídlom kráľovskej rodiny.

Deti kráľovnej Elizabethy II. podľa ustálených móresov, mali dostať priezvisko po otcovi, Mountbatten, ktoré zase nie je pôvodne anglické, lež nemecké a predstavuje anglikanizovanú podobu z Battenberg.

Windsor pekne zvučí, lenže jeho etymológia nie je toľko romantická. Názov je utvorený spojením slov to wind = otáčanie, vinutie, zákruta... + staroškandinávske lass = stĺp, hriadeľ, zdvihák, čo pôvodne dalo windlass = zdvihák, čiga... a z tohto sa časom vyvinulo Windsor.

================

V prípade kráľovských rodov, u nás máme ustálené, že je to dynastia. Rovnaký termín pozná aj angličtina, avšak keď hovoria o ich dynastiách, skorej povedia „House of...“.

Dynastia = panovnícky, šľachtický rod a máme ho adaptované z neskorej latiny, dynastia, avšak sám pôvod slova je v gréckom jazyku, kde ho nájdeme, ako δυναστεια = sila, dominantnosť, nezávislosť, panstvo, vláda, moc a východiskom tohto je δυνάστης = vládca, pán, správca, šľachtic. Súvisí so slovom dynamický.

Ako všade na svete, tak aj v Británii, tie prvé kráľovstvá boli pomerne malé a ako nejaký prvý kráľ Wessexu a celého Anglicka, spomína sa nejaký Egbert (panoval od 827 – 830. roku). Pravda, boli tu najrozličnejší králi aj skorej a aj po ňom, ale ako už nejakú britskú dynastiu môžeme spomenúť „The House of Normandy“ a zakladateľ tohto rodu bol William I. Z istého rodu boli aj ďalší traja králi. Vystriedal ich rod (House) Plantagenet. Táto dynastia vládla od roku 1154 – 1461.

Po nich nastupuje dynastia, „The House of York“. Z tohto rodu boli traja králi.

Po nich prichádza dynastia Tudorovcov (od 1485 – 1603).

Nasledovná bola „The House of Stuart.

1714. roku prichádza na rad „The House of Hanover“.

1901. roku prišiel rad na „The House of Saxe – Coburg“ a ako sme skorej spomenuli, v 1917. roku si menia priezvisko na Windsor, čiže dnes je tam dynastia „Windsor“.

Predpokladám, že sme na otázku odpovedali.

pripr. J.Kulík

Žiadne komentáre: