Manažérka Veronika

Manažérka Veronika
Nika sa postará, aby vašu reklamu na našich portáloch videlo na stá tisíce čitateľov z celého sveta...

18 marca 2010

Opýtali ste sa…Pestovanie králikov.

V čase mojej mladosti, v Petrovci a to v každej generácii chlapcov, našli sa zanietení jednotlivci, čo si obľúbili pestovanie zajačkov. Poznali sa medzi sebou a občas sme ich videli, ako so samičkou behajú, nosia ju niekde pod samca. Bolo to pekné hobby a rodičom vôbec nevadilo, lebo predsa, bolo aj užitočné.

Patričná osoba zabudla však spomenúť, aké králiky chce pestovať, či napr. pre mäso, vlnu, alebo ako „pet“ (ang. termín pre domáce zvieratko, maznáčika...), alebo pre výstavu. Áno, zanietení pestovatelia sa „špecializujú“. Predpokladám, že tu ide o králika pre mäso, lebo v súčasnosti čoraz viacej ľudí sa baví práve týmto aspektom pestovania. Mnohým už zunovala potrava plná chemikálií, pesticídov, herbicídov... najnovšie majú strach aj z GM atď. i keď odborníci nás neustále presviedčajú, že strach je zbytočný. Možno je aj zbytočný, ale keď sa dozvieme, že napr. v Austrálii, priamejšie na Tasmánii, genetický modifikovaný druh eukalyptu sa ukázal, ako krajne nebezpečný, ťažko im je uveriť. Áno, na Tasmánii vysadili veľké plantáže takéhoto eukalyptu a nikto ani netušil, že po čase ich listy otrávia vodu krásnej rieky a táto rieka zásobovala pitnou vodou až niekoľko mestečiek. Ľudia začali chorľavieť. Po dôkladnom vyšetrovaní zistilo sa, že tieto listy do vody pridali nejaké biologické látky a tieto sa ukázali, že v organizme ľudí podmieňujú urýchlené odumieranie buniek.

clip_image001

Druh Tan sa považuje za trpasličí. Dosahuje váhu od 2 – 3 kg.

clip_image003

Flamánsky obrovský dosahuje váhu vyše 6 kg.

clip_image005

Králik rýnsky / Rhinelander. Dosahuje váhu od 3,5 – 4,5 kg.

clip_image007

Králik – holandský chlopavý.

Už či holandský, anglicky, francúzsky... chlopavý (viď foto) sú mäsité druhy. Dosahujú váhu od 4,5 kg a viacej. Sfarbenia majú najrozličnejšie.

V Spojených štátoch, ich organizácia ARBA uznáva 40 odrôd králikov a podobne je to aj inde vo svete, s rozdielom, že z ich zoznamu niektoré druhy vystali a niektoré sa priložili, avšak všade figuruje tzv. Novozealanďan, lebo táto odroda sa aj komerčne najlepšie prebila. Sú celé farmy, kde sa pestuje tento mäsitý druh, lebo je vraj najrentabilnejší. Dosahuje váhu od 4 – 5 kg. Najčastejšie sfarbenie je biele, avšak nájdeme ich aj čierne, čokoládové, modré, alebo aj fŕkané.

clip_image008

Novozealanďan.

Francúzske druhy Creme d`Argent a Champagne d`Argent už podľa svojho názvu prezrádzajú aj sfarbenie. Sú tzv. strieborné. Dosahujú váhu od 4 – 5,5 kg.

clip_image010

Champagne d`Argent

Flamanský obrovský (Giant) dosahuje váhu najmenej 6 kg. alebo občas aj viacej.

clip_image011

Ako pri každom hobby, aj tu nájdete pravých nadšencov „špecializovaných“ výlučne na angorové druhy. Zbierajú vlnu, pradú ju a potom z toho upletú najrozličnejšie svetre a pod. čo zase odpredajú na trhoch.

clip_image012

Anglicka Angora. Tento druh dosahuje váhu od 2,5 – 3,5 kg. Jestvuje však aj Giant (obrovská) Angora, ktorá dosahuje váhu 4,5 kg. ale často aj viacej.

Mnohí chovatelia sa „špecializovali“ na miniatúrne, trpasličie druhy. Pestujú ich ako pre výstavy, tak aj pre trh. Deti tam uvidia maličkého zajačka a toľko budú rodičov unúvať, že len aby bol pokoj, rodičia im kúpia aj zajačka.

clip_image013

Trpaslík holandský dosahuje váhu asi 1 kg.

clip_image015

Králik poľský dosahuje váhu asi 1,5 kg. a sfarbenie má rozličné. Na fotke je čierny, avšak sú aj biele, ba zastúpené sú v celej škále zajačích farieb.

Králiky sa rozmnožujú veľmi rýchlo. Ich obdobie gestacie (lat. gestatio = tehotenstvo, ťarchavosť) je okolo 30 dní (záleží od druhu). Pozor! Nikdy neprinášajte samčeka do klietky samičke. Pobijú sa, lebo samička je veľmi teritoriálna. Vždy sa ju prekladá do klietky samčeka.

Ak ste sa rozhodli pre pestovanie, ako začať? Zožeňte si „základné“ stádo, čo je obyčajne trio, čiže 2 samičky a jeden samček. Nemajte starosti, stádo sa vám rýchle rozrastie a preto, pri kupovaní prvého tria dobre si rozmyslite, aký druh sa vám najlepšie hodí a hlavne, či si kupujete zdravých zajačkov, lebo občas sa kúpi aj niečo s genetickými chybami.

Ako ubytovať králika? Všetko záleží, či sa chcete stať len akože domáckym výrobcom, alebo plánujete neskoršie prejsť na farmársku výrobu. V každom prípade potrebujete mať nejaké klietky, myslieť na hygienu (lebo zajačí moč veľmi smrdí) atď. Najjednoduchšie ubytovanie je:

clip_image016

Aj tu si dávajte pozor, aby vám zajačky nezjedli drevenú konštrukciu a preto ten pletený drôt dávajte z vnútornej strany.

Ak máte k dispozícii nejakú šopu, starú maštaľ... vtedy nepotrebujete nejakú zvláštnu konštrukciu, avšak budete potrebovať pod klietky umiestniť aj nejakú plechovú tácku , kam budú vypadávať zajačie „bobky“ a tieto je potrebné čistiť každý deň.

clip_image018

„Maštaľné“ ubytovanie.

Dúfam, že som vám dodal žiadané informácie. Aspoň tie základné. Keď sa z vás stane pravý pestovateľ, už budete vedieť, ako si zoženiete ďalšiu literatúru, lebo ako pre každé hobby, tak aj pre toto jestvuje obsiahla literatúra.

Želám vám úspech.

* Ak si želáte ďalšie informácie, choďte na internet. Napíšte si „Rabbits“. Tam si kliknete na „Rabbit breeds“. Ak vám angličtina robí problém, nič strašné. Skoro všetko je preložené.

…pripr. Ján Kulík

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Zaujímavé stránky:

Image Hosted by ImageShack.us

Žiadne komentáre: