Manažérka Veronika

Manažérka Veronika
Nika sa postará, aby vašu reklamu na našich portáloch videlo na stá tisíce čitateľov z celého sveta...

24 februára 2010

Pýtate sa.....Dolnozemské ľudové piesne.

Mnohí naši návštevníci sa pýtajú na „dolnozemské piesne“, takže hneď tu musíme podčiarknuť, že sotva nejaká ľudová pieseň vznikla aj v týchto chotároch. Všetky s nami pricestovali zo starého kraja, z Hornej zeme, lenže mnohé z nich tu pretrvávajú. Ešte sú živé a krajania si ich spievajú na svadbách, na posedeniach, na zábavách... Aj naši návštevníci, hlavne z Kanady a Spojených štátov sa dozvedajú, pýtajú si noty nejakých pesničiek, ktoré si už len hmlisto pamätajú.

Svojho času, učiteľ Juraj Ferík (ak sa nemýlim) vydal menšiu zbierku piesní, nazvanú „Spievaj, že si spievaj“, ale v kníhkupectve si ju už asi nezoženiete. Zborník slovenských ľudových piesní z Báčského Petrovca nazvaný „Petrovská dedina“, vydala bývalá Petrovčanka, teraz žijúca v Trnave (Slovensko), Anna Peterská, rod. Čapeľová. Predpokladám, že si túto knihu ešte zoženiete v kníhkupectve v Petrovci, alebo cestou MS v Petrovci, či aj na Slovensku. Tam sú zhrnuté hádam všetky pesničky, ktoré ste poznali. My vám tu môžeme priniesť len nejaký malý výber, lebo tento Zborník má až 600 piesní, z čoho, na výnimku niekoľkých, všetky sú aj znotované.

clip_image002

Sotva nájdete petrovčana, čo by nepoznal túto pesničku. Spieva sa vždy a všade.

clip_image004

clip_image006

clip_image008

clip_image010

clip_image012

clip_image014

clip_image016

clip_image017

clip_image019

clip_image021

Predpokladám, že pre dnes stačia aj tieto pesničky, avšak, ak bude záujem aj ďalej, občas vám prinesieme aj nejakú novú.

J.K.

Žiadne komentáre: